Waarom blijft de 10 pin staan?

We herkennen het allemaal wel: Je gooit een perfecte strike bal maar de 10 pin blijft staan! De 10 pin is ook nog eens de lastigste spare om te maken ook. Wat lijkt op domme pech blijkt wel degelijk een oorzaak te hebben maar gelukkig is een kleine aanpassing genoeg om te voorkomen dat de 10 pin opnieuw blijft staan.

Onderstaande uitleg betreft rechtshandige bowlers, ben je linkshandig kun je de aanpassing simpelweg in spiegelbeeld uitvoeren.

Waarom blijft de 10-pin staan?

Wanneer alle pins omgaan behalve de 10-pin dan kan dat twee redenen hebben. Of omdat je de pocket te “licht” raakt (ook wel een “flat ten”) of, hoe kan het ook anders, omdat je deze te “hard” raakt (ook wel een “wrap ten” of “ringing ten”).

Flat Ten

Wanner je de pocket te “licht” raakt dan komt dat omdat de bal uitgerold is en geen energie meer heeft wanneer deze de pocket raakt. Dit kan komen omdat de bal te vroeg is gaan rollen of omdat de bal een spoortje olie tegenkomt van een eerdere bal (dit heet “Carry Down”) en daardoor iets verder doorglijdt en de pocket te laat raakt.

De 3 pin raakt de 6 pin dan aan de linker zijkant in plaats van vol op de kop waardoor de 6 pin met veel minder energie opzij wordt getikt in plaats van richting de 10 pin. De “Flat Ten” is makkelijk te herkennen aangezien de 6 pin dan naast de 10 pin in de goot ligt.

flat ten

De aanpassing

1. Schuif 1 of 2 latjes op naar links op de approach maar blijf wel op dezelfde arrow richten.
Of
2. Schuif een halve voet naar achteren op de approach maar blijf wel op dezelfde arrow richten.

Ringing Ten

Wanneer je de pocket te hard raakt dan veroorzaakt dit een “Wrap Ten” of “Riniging Ten” waarbij de 6 pin om de 10 pin heen slaat doordat de 3 pin de 6 pin meer aan de voorkant raakt in plaats van vol op de kop.  Wanneer dit gebeurd heeft je bal nog te veel energie op het moment dat deze de pocket raakt.

ringing ten

De aanpassing

1. Schuif 1 of 2 latjes op naar rechts op de approach maar blijf wel op dezelfde arrow richten.
Of
2. Schuif een halve voet naar voren op de approach maar blijf wel op dezelfde arrow richten.

Dan maar sparen

Blijft de 10 pin dan nog steeds staan? Dan zit er niets anders op dan te sparen. Zie deze instructies voor meer informatie over het 3-6-9 spare systeem: Spare shooting